Trka za Deir ez-Zor: SDF vs SAA

U političkim naukama, određeni teoretičari su forsirali teoriju armagedona: Dva pretedenta na totalnu dominaciju će sarađivati sve dok im se interesi ne dotaknu: tada nastupa opšti rat.

U Siriji je takvo stanje manje izgledno.

Proteklih tri godine, grad Deir ez-Zor, najveći grad na jugoistoku Sirije je bio pod opsadom terorističke organizacije Islamska država. Početkom januara 2017. godine,  sirijska vojska, paravojne i privatne milicije lojalne sirijskom predsjedniku Asadu, zajedni sa još par grupa doprli su do grada i skinuli trogodišnju opsadu i napravili prvi kopneni kontakt sa gradom  koji su jedinice sirijske vojske na čelu sa Isamom Zahredinom herojski branile.

Ipak, početkom januara i jedinice SDF (Sirijske demokratske snage) krenule su u svoju ofanzivu ka gradu, sa, kako vrijeme odmiče, sve jačom namjerom da utiču (ako ne i odlučuju) o budućoj vlasti u tom gradu.

Prethodni članak:
Najnovije: SDF stigao do okoline Deir ez-Zora, čeka se reakcija zvaničnog Damaska

Hronologija napredovanja SDF-a do 11.09.2017. je data u navednom članku.

Dokaz dalje, da će SDF i dalje napredovati  u trci za Deir ez-Zor ali i SAA, imamo već sad, kada je najavljeno da će nova zastava koj će koristiti prokurdski (a i proamerički) SDF biti bazirana na Almuallq mostu u Deir ez-Zoru.

Ipak, nadanja SDF može prekinuti sirijska vojska, koja je već postavila ponton-mostove na Eufratu i čeka znak da krene ka istočnom dijelu zemlje.

Malo je izgledno da do sukoba ove dvije strane (jedinih pobjednika u građanskom ratu) dođe, s obzirom da to ne bi bilo u interesu velikih sila, a najviše bi koristilo samim teroristima i dalo im vremena za konsolidaciju već urušenog morala.

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: