Mutti Merkel

24.09.2017. godine održani su parlamentarni izbori u Njemačkoj.

61,5 miliona Njemaca s pravom glasa izabralo je 598 poslanika donjeg doma parlamenta, a birališta su  bila otvorena od osam do 18 sati.

Prema prognozama od 18 sati  šest stranka ulazi u Bundestag. Unija CDU/CSU Angele Merkel osvaja 32,5%, SPD 20%, a treći je AfD s 13,5%.

Slijede Liberali iz FDP-a s 10,5%, Zeleni s 9,5%, i Ljevica s 9,0%.

Pojavile su se informacije da SPD nije sklon velikoj koaliciji sa CDU/CSU i da je spreman ići u opoziciju, no ovo zasad treba uzeti s rezervom.

Moguća je i druga vladajuća koalicija tzv. Jamajka koalicija – CDU/CSU-FDP-Zeleni, no on još nije izvjesna zbog loših odnosa liberala (FPD) i Zelenih.

Ako Merkel poslije izbora ostane na čelu Vlade i ako bude kancelarka do 2021, izjednačiće poslijeratni rekord Helmuta Kola koji je 16 godina bio njemački kancelar (1982-1998).

Njen glavni protivkandidat, lider Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc, nije uspio da ozbiljnije naškodi CDU tokom izborne kampanje-

Na unutrašnjem planu, jaka ekonomija, snažno povjerenje i niska nezaposlenost na strani su bile  Angele Merkel, ali je s druge strane kancelarka bila na meti kritika 2015.  odluke da otvori vrata migrantima i izbjeglicama.

Merkel i Šulc, kao i većina drugih partijskih lidera, protiv su postavljanja ograničenja broja migranata koji mogu da uđu u Njemačku na godišnjem nivou, dok je evroskeptična partija Alternativa za Njemačku (AfD) za potpuno zatvaranje granica za migrante i deportaciju migranata kojima nije odobren azil.

Popularnost desničarske partije AfD porasla je zbog straha od migranata i terorističkih prijetnji.

U Bundestag će prvi put vjerovatno ući i evroskeptična partija AfD, koja prema anketama ima podršku između 10 i 12 odsto birača, međutim većina stranaka je isključila saradnju s AfD.

Jasno je da su današnji izbori pokazali koliko je Merkel jaka, koliko joj Njemci vjeruju ali i koliko se jače čuje glas onih koji se radikalno ne slažu sa njenom politikom otvorenih vrata prema migrantima. Po prvi put nakon II svjetskog rata, jedna desnicarska organizacija, ekstremistički Altrnative for Deutchland ulazi u Bundestag, sa jakim rezultatom kao treća stranka po jačini nakon izbora. Izvijesno je da će se sada njihov glas čuti još više, ali ta prilika za samopromociju dolazi u , za njih, možda najgori čas: Stanje u Siriji se polako stabilizuje i priliv migranata smanjuje.

Na drugoj strani, slobodno se može reći da je SPD doživio poraz na izborima, Šulc je isti priznao, i SPD ostaje da odluči da li će preći u opoziciju nakon višegodišnje Velike koalicije sa CDU-CSU-om, što je izvijesno s obzirom na postizborna obraćanja raznih pojedinaca.

CDU zaista jeste pobjednik ovih izbora i nesporno će biti stup nove vlade, ali je pitanje da li će se raditi o ponovnoj Velikoj koaliciji ili naprotiv o Jamajka koaliciji sa Zelenima i FPD-om, što bi bio zaokret od dosadašnje politike, ali i test za odnose između FPD-a i Zelenih.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: