Rusija u Siriju hitno poslala kontingent pontonske tehnike za brži prelazak Eufrata

Na internetu su se pojavile informacije o prihvatu nove tehnike koja je iz Ruske Federacije stigla u Siriju. Radi se o teškim pontonskim sredstvima koja mogu savladati svaku rijeku i tom prilikom prenijeti tešku borbenu tehniku mase i do 120 tona. Sirijska vojska ima nasušnu potrebu za ovim sredstvima, posebno kad se uzme u obzir razvijanje sirijske ofanzive preko rijeke Eufrat, kod grada Dier ez-Zura.

Osnovni cilj ove operacije je ubrzanje prelaska rijeke Eufrat i stvaranje tvrdog mostobrana na njenim istočnim obalama.

Rusija želi značajno uvećati sposobnosti sirijske vojske za prelazak vodenih površina. S raspoloživim sredstvima koja se trenutno nalaze u redovima sirijske vojske i generalnoj obučenosti njezine inžinjerijske vojske, cijela operacija se odvija vrlo sporo i na trenutke traljavo. Osnovna zamisao ruskog zapovjedništva u Siriji je da se ova komponenta sirijske vojske pod hitno ojača. U vezi s ovom aktivnosti, u Siriju je sletjelo nekoliko teških vojno-transportnih zrakoplova An-124 koji su dostavili tešku pontonsku tehniku PP-2005 (pontonski most), kao i teške mehanizovane trajektePMM-2M koji su sletjeli na aerodrom Hmejmim – odavde će ova tehnika biti transportovana na krajnji istok Sirije, u cilju efikasnijeg prelaska preko rijeke Eufrat, i stvaranja čvrstog mostobrana na njegovoj istočnoj strani.

Pontonsko vozilo PMM-2M je namijenjeno osiguravanju prelaza preko vodene površine osnovnim borbenim tenkovima, samohodnim artiljerijskim sredstvima i drugoj teškoj oklopnoj tehnici, koja je integrisana na šasiju tenka. Ukupna masa ovog vozila je 36 tona, a njegove tehničke karakteristike omogućavaju prevoz tehnike koja je teža od 43 tone. Ukoliko se od više ovih strojeva stvori svojevrsni trajekt, onda nosivost može dosegnuti težinu i do 127,5 tona. Odlikuje ga vrlo velika brzina prielaza iz marševskog u operativni/radni položaj. Recimo, veći trajekt od 3 ova stroja može se sastaviti za svega 10 minuta.

PMM-2M je pri tome vrlo mobilna i fleksibilna platforma. U marševskoj poziciji na cesti može razviti brzinu i do 55 km/h, dok na vodi razvija brzinu i do 11 km/h. Kapacitet goriva u spremnicima osigurava 500 km vožnje. Posadu čine 3 čovjeka.

Pored ovog vozila, kako smo gore naveli, sirijskoj vojsci je isporučen kompletan mehanizirani park za stvaranje pontonskog mosta. Prema tehničkim specifikacijama, radi se o sistemu koji je među najpouzdanijim na svijetu. Jedan komplet osigurava formiranje mosta dužine 270 metara, preko kojeg može prelaziti teška tehnika težine i do 120 tona. U sastav ovog parka ulaze 42 kamiona Ural-4320, koji na sebi nose elemente mosta koji se kasnije sastavljaju u jednu jedinstvenu cjelinu. Ove kamione odlikuje izuzetno velika mobilnost (mogu preći i do 1000 km za 10 sati vožnje).


Izvor: https://hr.rbth.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: